Le Terminateur!

Ik ben vandaag met een paar vrienden naar het nieuwste actiespektakel (one of many) in de bios geweest: Terminator Salvation. Omdat ik alleen ooit in een ver verleden deel 1 heb gezien, heb ik alle drie de 'oude' films afgelopen week maar eens gekeken.

Deel één was leuk. Het ontbreken van CGI effecten zorgde er voor dat de film een leuke authentieke uitstraling had, en zeker het einde was best creepy. En 80's films zijn gewoon grappig, zeker door de occasional humor van Arnie :P

Deel twee was, laat ik t maar alvast verklappen, verreweg het beste. Het bracht de sfeer en de creepy-ness van de Terminators naar een net iets grotere schaal. Tevens voegde het een briljant gevoel van wanhoop toe, voornamelijk door de schitterende rol van Sarah Connor. Je krijgt een beeld van een onstabiel personage (zeker door de scenes in het gekkenhuis) die heel dicht tegen de pure wanhoop aan zit. De band die 'de' Terminator (Arnie!) opbouwt met de jonge John Connor is ook leuk en onverwacht.

Bij deel drie ging het mis. Hij kwam überhaupt veel later dan de rest van de delen en is van een andere regisseur. Meer dan een 'goedkope' (hoewel hij vast niet goedkoop zal zijn geweest) actiefilm was het niet. Toegegeven, de actie is wel zwaar over de top en is leuk om te zien. Maar mede door het dramatisch slechte acteerwerk en het recyclen van oude ideëen (Arnie wordt weer vriendjes met John) ontbreekt de sfeer van deel 2 compleet. Alleen de allerlaatste scenes weten nog een beetje het totale destructie- en wanhoopsgevoel weer te geven. Misschien komt het omdat de rest van de film niet heel boeiend is, maar de ongeloofwaardige momenten stoorde mij heel erg in deze film. In de eerste twee delen had je het gevoel dat je nog een (semi-)realistische strijd zat te kijken, maar dit ging helemaal nergens over. Kwam nog eens bij dat de humor er in dit deel véél te dik op lag.

Deel vier dan. Eerst maar zeggen wat ik er overall van vond: degelijk, niet erg mind-blowing. Hij was in ieder geval veel beter dan deel drie, maar komt nog steeds niet in de buurt van deel twee. Wat wel erg opvalt, is dat de hele film veel minder een Terminator film is. De hele look is anders (van duister-metallic naar het saaie "Realism Brown (tm)"), en vooral de eerste helft had zo uit een willekeurige andere Sci-Fi oorlogsfilm getrokken kunnen zijn... *yawn.

Het tweede deel van de film was veel beter. Ze raken up-close met de terminators (de look wordt duister-metallic-achtiger :D) en zelfs Arnie komt even kijken :D. De sfeer wordt gruwelijker en creepier, en het plot neemt een aantal onverwachte wendingen.

Het grootste nadeel was dat de hele film overstroomde van de cliché's en ongeloofwaardige momenten. Op het moment dat een film verder niet zo bijzonder is stoor ik me daar ontzettend aan. Ook sloten ze het verhaal wéér niet af, om eventuele sequels niet uit te sluiten... Meh.

Conclusie: kijk deel 1 en 2, die zijn erg goed. Als het even kan, laat 3 en 4 dan liggen, die verpesten het goede gevoel van 1 en 2 een beetje. Als je behoefte hebt aan special effects kan je eventueel 4 nog wel kijken, omdat die voor mijn gevoel toch dusdanig ver van de eerste films ligt dat het niet zoveel uitmaakt.

Terug naar home

Creative Commons License
Copyright 2009, KillerSponge.nl