Windows 7

Het is eindelijk zover, we kunnen dat bagger Vista vergeten! Windows 7 is here! Stelletje zeikerds...

Even voor de duidelijkheid: ik heb nooit wat tegen Vista gehad. Het is een prima operating system die absoluut niet flawless is, maar kom zeg... Dat is geen enkel OS. Voor verdere argumentatie verwijs ik je graag door naar mijn prachtige blog post (argh, ik blog x_x) op op Webmasterplein: Vista, zo slecht nog nietVista, zo slecht nog niet.

Maargoed, nu is er dus Windows 7. Ook nu zijn er weer mensen die klagen (uiteraard), vooral dat het slechts een veredelde update van Vista is. Ik ben het met ze eens dat de complete Windows kernel een overhaul moet hebben, maar dat is niet gebeurt: deal with it. Opvallend was dat er dit keer een hoop mensen waren die vonden dat het systeem er goed uit zag, lekker werkte en erg stabiel was. Om maar eens te kijken wat er nou precies van klopte, heb ik de laatste officiële bèta gedownload.

De installatie verliep vlekkeloos, en razendsnel. Het systeem komt alleen voor en na de installatie met domme vragen voor de gebruiker, zodat je rustig wat anders kan gaan doen tijdens het installeren. Nadat de installatie klaar is, is hij ook echt klaar, en is hij niet nog twintig minuten bezig met het 'bepalen van de prestatie-index' zoals bij Vista. Prachtig. Al mijn hardware werd in een keer herkent, ik heb geen enkele driver hoeven installeren. Als ik straks wil gaan gamen zal ik nog wel de nVidia driver moeten installeren, maar dat is voor later zorg :)

Je krijgt na de eerste boot direct een ontzettend shiny desktop te zien. Wat direct opvalt is de vernieuwde startbalk. Ze hebben een beetje half afgekeken bij OS X: op de balk staan alleen grote iconen. Dit zijn draaiende programma's en en snelstart ikonen. Ik moet zeggen dat het erg lekker en soepel werkt en, dare I say, lekkerder dan in OS X.

Ze hebben nog meer kleine interface tweaks gedaan. Als je een scherm nu naar de linker- of rechterkant van het scherm sleept wordt het venster zo geresized dat het precies die helft van het scherm inneemt. Ideaal voor grote breedbeeldmonitoren. En als je een scherm naar de bovenkant van het scherm sleept, wordt het gemaximaliseerd. Een stuk minder nuttig, maar nog steeds leuk.

Ook nieuw zijn de 'libraries'. Dit zijn een soort virtuele mappen met documenten, films, muziek, wat je maar wilt. Aan deze virtuele mappen kan je 'echte' mappen toewijzen, waarna de inhoud van die echte mappen in de virtuele map verschijnt. Dit zorgt er voor je home directory er in een keer een stuk netter uit ziet, best mooi systeem. Alleen jammer dat het niet met alternatieve file managers (zoals het heilige Total CommanderTotal Commander) werkt. Toch wel weer typisch Microsoft wat dat betreft.

Toen kwam ik tot een schokkend ontdekking: ze hebben paint verbouwd! Het ouwe, trouwe, pixelneuken-paint is niet meer! Ze hebben allemaal fancy opties en figuurtjes toegevoegd, en zelfs... *gasp... anti-aliasing! Heel jammer dat ze hier niet van af konden blijven... De enige goede verbetering is dat je (eindelijk) meer dan drie keer kan ctrl+z'en. Maar dat weegt niet op tegen de rest van de troep die ze er in hebben gepropt... Zonde!

Misschien heb je gemerkt dat ik tot nu toe niks over de prestaties en stabiliteit heb gemeld... Dat komt vooral omdat het niet opvalt. Alles werkt tot nu toe vlekkeloos, niks heeft gehangen, alles ging razendsnel, alles werkte gestroomlijnd, en ging eigenlijk zonder moeite. Zoals het hoort! Al die mensen hadden dus nog gelijk ook... Hoe bestaat het ;)

Concluderend: ik kan (tot nu toe) iedereen van harte Windows 7 aanraden. Het werkt allemaal hartstikke lekker, behalve die gigantische misser met paint dan... (ja, ik baal er van!). Aan de andere kant kon ik ook Vista aan iedereen aanraden... Maar Windows 7 werkt inderdaad beter dan Vista (en XP!), en is een waardig opvolger. En nu maar hopen dat Microsoft voor de volgende Windows éindelijk een nieuwe kernel gaat bouwen... One can dream :)

Terug naar home

Creative Commons License
Copyright 2009, KillerSponge.nl