Server/HTPC project

Vorige week is mijn ouwe trouwe Xbox overleden. Een originele, je weet wel, zo'n lelijke lompe zwarte bak, niet die shiny witte 360. Het mooie aan die prachtbox was dat hij heel mooi hackbaar was, en daardoor al een aantal jaar als media center diende. Filmpje binnenhalen, ftp'en op de Xbox, en kijken maar. Hij pikte alle formaten, zeurde nooit. Tot vorige week dus. Klik-tik, en de harde schijf was overleden. Ik zou er nu weer een nieuwe harde schijf in kunnen zetten en het hele kraak proces opnieuw uit kunnen voeren, maar stiekem leek het me wel een mooi moment om eens te gaan kijken naar een mooie HTPC (Home Theatre PC, ook wel de media-slaaf genoemd) te gaan kijken. Die kon dan meteen mooi dienen als server.

Ik had een aantal eisen. Hij moest stil zijn (staat dag en nacht aan in dezelfde kamer als waar ik slaap), weinig energie verbruiken (weer, staat dag en nacht aan), moest Ubuntu kunnen draaien (ik gebruik open-source rommel), en hij moest ook nog eens goedkoop zijn (ik ben een arme student, een parasiet van de samenleving). Daarnaast nog wat kleine technische dingetjes. Hij moest een normale video-out hebben (voor mijn huidige old-skool beeldbuis), en voorbereid zijn voor het hele HD gebeuren (voor als ik ooit wel centjes heb, later als ik groot ben! :D), dus een HDMI uitgang en 5.1 surround ondersteuning waren ook gewensd. Een kleine shiny designkast hoef ik niet, die zijn toch allemaal veel te duur ;)

Ik vond een prachtmoederbord in de Gigabyte "GA-MA68GM-S2H" (catchy é?). AM2 socket (dus ik kon er een goedkope en zuinige AMD Sempron in proppen), S-VIDEO, HDMI, 5.1 surround, en ook nog DTS! (dat schijnt een fancy audio standaard voor home theatre systemen te zijn, voordat ik het hier las wist ik niet dat het bestond :P). Daarnaast heb ik goede ervaringen met Gigabyte moederborden, was hij mooi passief gekoeld en dat voor nog geen 80 euro! Bij Salland (rottige on-line webshop, niet bij kopen, ik leg later uit waarom) vond ik tevens een spotgoedkope AMD Sempron 3600+ voor 15 (vijftien!) euro. Een mooie passieve cpu koeler er op (ik koos voor de Scythe Ninja-Mini, ook daar goede ervaringen mee), en een random paar geheugenstickjes. Een 1TB harde schijf (Caviar Green oid van Western Digital) had ik nog liggen, dus dat kwam mooi uit.

De rest was wat moeilijker. De voeding heb ik uitgekozen via SilentPCReview.comSilentPCReview.com (schitterende, zei het ietwat rommelige, site), eentje van Seasonic. De kast die ik heb uitgekozen is het kleine broertje van de welbekende P180 serie van Antec: de P180-mini (zeer inspiratievol :)), met een monsterlijke 200mm fan. Scheen erg stil te zijn.

Ik zal nu even uitleggen waarom je nooit bij Salland moet bestellen. Die flapdrollen konden ten eerste het moederbord niet leveren (kwamen ze een week na bestelling mee, pas nadat ik toch maar eens ben gaan navragen waarom het zo lang duurde). Nice. Ik moest dus dat moederbord ergens anders vandaan zien te halen. Na veel zoeken heb ik hem gevonden bij de hardwareboer van het dorp verderop (een wonder!). Toen dan uiteindelijk toch de rest van de bestelling binnenkwam, bleek dat mijn schitterende Sempron van 15 euro in een los kartonnetje zat verpakt, met alleen een flinterdun laagje schuim als bescherming. Je raadt het al: alle pinnetjes verbogen. Ik ben het helemaal eens met Intel dat de pinnetjes voortaan op het moederbord moeten! Na een hele ochtend bezig te zijn geweest die pinnetje weer recht te buigen, is het me zowaar nog gelukt hem in de socket te steken.

Toen kwam het inbouwen in de kast. Opzich is de kast zelf heel mooi gebouwd: hij is erg stevig en alles is netjes afgewerkt. Toch kwam ik een aantal rare designkeuzes tegen. Zo hebben ze (zoals elke fancy kast tegenwoordig), een apart segment, onderin, voor de voeding. Prachtig, vind ik heel mooi. Maar vervolgens maken ze géén opening onder de voeding waar de fan zijn lucht vandaan kan halen: de fan is bijna helemaal afgesloten. Door een flinterdun kiertje kan hij nog net wat lucht halen uit de opening die aan het andere uiteinde van de kast zit. Dat had toch beter moeten kunnen, niet? Verder is het bijzonder onhandig dat je de case-fans moet demonteren als je het moederbord in de kast doet, anders past het moederbord er dus niet langs. Daarnaast heeft de kast een, naar mijn mening, bijzonder omslachtig drive ophang systeem. Je dient eerst (met heel veel geweld, het heeft mij een aantal beuken met een tang gekost) het metalen plaatje aan de voorkant te verwijderen. Daarna moet je een stel sliders aan de zijkant van de drive schroeven, waarna je hem de drivebay in kan schuiven. Het enige nuttige hier aan is dat je geen schroefjes hoeft te draaien in de kast zelf, maar 'even een drive omwisselen' zit er nog steeds niet in. In bijvoorbeeld de Cosmos 1000 van CoolerMaster hebben ze dit duidelijk beter aangepakt, met hun hippe 'one-click' systeem.

Het installeren van de software ging vrij vlekkeloos, Ubuntu 8.10 installeerde prima (zei het dan in text modus, de grafische installer wilde niet), en alle hardware werd direct herkent. Ook de installatie van een LAMP server, SSH en NFS ging perfect. Toen kwam ik echter aan bij het aansluiten op de tv... Oh gruwel. De S-Video kabel via een Scart converter op de tv aangesloten, en kijk nou, beeld! Alleen wel in zwart wit... En hoe romantisch en old-skool het ook is, ik kijk mijn films toch liever in prachtige sprankelende RGB kleurtjes. Ik heb twee dagen met X en de ATi drivers geworsteld... Maar het is me nog niet gelukt iets anders dan zwart wit beeld (of geen beeld) te krijgen... Op het moment begin ik wanhopig te worden, dus mocht je een suggestie hebben, mailen plx! :P

Ik ben voorlopig nog niet klaar met dit prachtige bakkie (inmiddels gedoopt tot mijn Slave). De case-fans van de P180-mini maken mij te veel herrie, en gaan dus vervangen worden. Ook wil ik nog een mooi backup systeem bouwen, ik ben nog aan het nadenken hoe ik dat mooi op ga lossen. En uiteraard nog het zwart wit probleem... Wordt dus vervolgd! :D

Update 06-02-2009 Mijn oude Xbox werkt weer! :D De harde schijf bleek niet (permanent) gecrashed, maar door die ene 'klik-tik' was wel de systeempartitie corrupt geraakt... Na het opnieuw uploaden van XBMC werkte hij weer schitterend, zelfs de films die er op stonden zijn nog heel. Heb ik in ieder geval een tijdelijke oplossing totdat het 'zwart wit probleem' gefixed is...

Terug naar home

Creative Commons License
Copyright 2009, KillerSponge.nl